Pizzadej

Pizzadej

Pizzadej på mange måder :-)

Pizza på Bagestålet er bare et hit.

Selvom det næsten er ligegyldigt hvilken pizzadej du bruger, kommer vi her med et par bud på nogle rigtig gode af slagsen. Fælles for dem alle er dog sprødheden efter mødet med Bagestålet :-).

Men - fortvivl ej, hvis du ikke har et Bagestål, kan du varme din bageplade eller bagesten op inden du lægger dejen ind. Det giver under alle omstændigheder et bedre resultat end hvis du lægger pizzaen på en kold bageplade.

 

3 forskellige pizzadeje:

  • Pizzadej på en time - Når man bliver spontant pizza-lækker-sulten :-)
  • Pizzadej på 4 timerSkal vi ha' pizza i aften skat?
  • Pizzadej på 24 timer - Kommer I forbi til pizza i morgen?

..og 4 forskellige metoder:

  • Kagerulle metoden (meget let)
  • Trykke/strække metoden (let)
  • Ikea metoden (let)
  • Den italienske metode (svær)


Bagestålet til din pizzadej



Pizzadej på 1 time

Pizzadej - Den lynhurtige!

Inden du går i gang med dejen, bør du lægge Bagestålet (eller din pizzasten) i ovnen, og skrue op på maksimal varme. For at fremskynde hæveprocessen, skal du tilsætte citronsaft eller vineddike og lidt mere gær, end du normalt ville gøre.

Ingredienser

  • 2 dl lunt vand (20 grader)
  • 300 gram mel
  • 1 tsk salt
  • 10 gram gær (to store ærter)
  • 1 spsk citronsaft eller vinedike
  • 5 spsk olivenolie (eller anden madolie)

Vejledning

  1. Opløs gæren i det 20 grader kølige vand.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser.
  3. Ælt dejen indtil den slipper skålen (æltetiden afhænger af meltypen).
  4. Lad derefter dejen hæve lunt i 15 minutter.
  5. Gør en hånd våd og "vend" dejen i skålen. Grav ned mellem dej og skål, så dejen igen slipper skålen.
  6. Lad pizzadejen hæve 15 minutter mere, og hæld den ud på et meldrysset bord.
  7. Del derefter dejen til to kugler, drys lidt mel på dem og "spænd" dem op. Lad kuglerne hæve lunt og tildækket en halv time.
  8. Nu er din pizzadej parat til at blive formet/strukket. Jeg vil anbefale "ikea-metoden" til denne .

Pizzadej på 1 time: Bemærk den sprøde bund, selvom der var våde tomatstykker på fyldet!

Pizzadej på 4 timer

Pizzadej - Når du har lidt mere tid :-)

Denne pizzadej er nok den vi selv bruger mest, da den giver plads til spontanitet uden at man skal haste den igennem :-)

Ingredienser

  • 300 gram mel
  • 2,5 dl koldt vand
  • 5 spsk oliven- eller rapsolie
  • 1 tsk salt
  • 5 gram gær (en stor ært)

Vejledning

  1. Opløs gæren i det kolde vand
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt dejen i røremaskinen indtil dejen slipper skålen.
  3. Lad dejen hæve i skålen, overdækket i 3 timer, hvor du en gang i timen, med våd hånd, blidt vender dejen, og sørger for at den slipper skålen hele vejen rundt.
  4. Når den har hævet i små 3 timer, hælder du dejen ud på et meldrysset bord, og folder den sammen i melet indtil den ikke længere klistrer til hænderne.
  5. Derefter deler du den i to, og laver to pæne kugler, som du smører ind i olie og lader hæve dækket med en plastpose eller plastfilm i en time.
  6. Nu er dejen klar til at blive formet/strukket.

Pizzadej på 24 timer

Pizzadej - Langtidshævet

Her får du den italienske deluxe udgave af en pizzadej :-)

Ligesom det også kræver lidt øvelse at køre en Ferrari, skal du også være forberedt på at den kan drille lidt, indtil du lærer at håndtere den ;-).

Ingredienser

  • 325 gram italiensk pizzamel (Tipo 00 eller 000). Har du ikke Tipo00 mel, kan du i stedet bruge 250 gram almindeligt hvedemel + 100 gram durummel.
  • 2,5 dl koldt vand
  • 5 spsk oliven- eller rapsolie
  • 1 tsk salt
  • 2 gram gær (en lillebitte ært)

Vejledning

  1. Opløs gæren i vandet
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dem sammen med en ske, indtil melet er optaget i pizzadejen.
  3. Lad den nu hæve natten over ved stuetemperatur.
  4. Næste morgen hælder du dejen ud på et meldrysset bord, deler den i to, og former to kugler.
  5. Smør kuglerne ind i olie og placer dem med pæn afstand på et fad, hvorefter du dækker dem med plastfilm og sætter dem i køleskabet.
  6. To timer før du skal bruge dejen, tager du den ud af køleskabet, så den kan vågne, inden den skal strækkes/formes.

 

Sådan behandler du din pizzadej

I princippet kan du behandle din dej som du vil :-).

Så længe du ender med at smide den på Bagestålet, skal den nok blive sprød og lækker!

Men - ønsker du at pizzadejen skal komme til sin fulde ret, kan du med fordel vælge en af følgende metoder:

Kagerulle-metoden (god til grov pizzadej)

Denne metode er meget enkel.

  1. Form en kugle, og tryk den flad.
  2. Placer kagerullen i midten af dejen og rul fremad. Placer derefter igen rullen på midten af dejen og rul tilbage. Vend så dejen og gentag samme rullemønster. Bliv ved med at vende imens du gentager rullemønstret.

På den måde vil du få en bund der er ensartet, dvs. har samme tykkelse over hele fladen.

Som med så meget andet i livet, opnår man ikke det bedste resultat, når man springer over hvor gærdet er lavest. Men - den er god til meget grov pizzadej, eller hvis du fx vil rulle din dej ud på et lag solsikke- eller græskar kerner.

Trykke/strække-metoden

Denne metode er let at lære, og giver et rigtig fint resultat. Med lidt træning bliver pizzaen rund og tynd - og du får fuld kontrol over kantens tykkelse :-).

Indtil jeg får lavet en dansk video, må du nøjes med denne engelske video :-)

 

Ikea-metoden

Ja – hvorfor skal Ikea nu blande sig her?

Det skal de heller ikke nødvendigvis, men den svenske møbelgigant sælger tilfældigvis en skål, der har vist sig at være perfekt til at forme pizzaer på :-).

Det drejer sig om deres serveringsskål “Blanda Blank” til 69,- i rustfrit stål, som, vendt på hovedet er en ideel hjælper når det gælder om at lave pizzaen tynd og rund.

Du tager ganske enkelt din færdige pizzadej, drysser mel på både dej og skål, og begynder så at trække/trykke pizzadejen ned over skålen. Resultatet er en tynd rund pizza :-)

Jeg kommer med en video inden længe, men du kan jo prøve dig lidt frem i mellemtiden ;-).

Den italienske metode

Så begynder det at blive svært. Jeg skal nok få lavet en dansk video inden året er omme ;-), men indtil da, er her et eksempel på teknikken.

Det er i øvrigt ikke din skærm den er galt med. Det går bare HURTIGT når Enzo laver pizzabund :-)

 

Pizzadej bund

 

Vidste du det om pizzadej?

Den første pizzadej blev lavet i Italien, nærmere bestemt i Napoli.

Før pizzaen blev populær, måtte den dog lide i mange år. Lide er måske et for stærkt ord, for spist og nydt blev den da, men det pæne borgerskab så skævt til den og betragtede den som “streetfood”, altså mad der kun blev serveret på gaden.

Pizzaen som vi kender den, med tomatsovs og ost, blev først “opdaget” efter at de opdagelsesrejsende havde taget tomaten med til Europa i slutningen af 1500-tallet. I starten var den kendt som et fladbrød, bagt på en tung dej smurt i fedtstof, som derefter blev bagt sprødt. I starten var det mest ansjoser og ost der prydede fladbrøds pizzaen.

Dengang brugte man restvarmen i ovnen til at bage fladebrød (formentlig af dejrester) med det der nu var tilovers i køkkenet. Derefter solgte de dem til gadehandlere, som solgte dem videre til folket på gaden.


Pizzadej fra Napoli

Pizzaen blev da også hurtigt populær blandt folket, og de første pizzeriaer dukkede op.

Det var først i 1800-tallet, da det hvide mel blev billigere, at den tunge pizzadej blev afløst af en lettere og mere luftig udgave.

På en måde kan man godt sige at en pizzadej bagt på fuldkornsmel kommer nærmest originalen.

Man mener at den klassiske “Pizza Margherita” opstod i 1889, da dronning Margherita af Savoy var på besøg i Napoli. Her sendte den lokale pizzabager Raffaele Esposito 3 forskellige pizzaer til dronningen. En med olie, en med små sild og en med tomatsovs, basilikum og mozarella.

Brevet hvori hun takkede pizzabageren for maden, kan stadig ses den dag i dag i Napoli, på det berømte Pizzeria Brandi.

Hendes yndlingspizza, ja – du har nok gættet det, blev opkaldt efter hende.

De røde, hvide og grønne farver på pizzaen har sikkert også været med til at gøre den ekstra populær i støvlelandet, da det samtidig er farverne i det italienske flag.

Pizzadejen tog senere med de italienske immigranter til USA, hvor den hurtigt blev populær. Herfra har den ikke set sig tilbage og der er vel ikke et barn eller en voksen i verden der ikke kender og elsker pizzaen.