Der medfølger udførlig vejledning i pakken

Bagestålet og Kombispaden er stort set umulige at ødelægge ved almindelig brug. Men, ønsker du at de holder sig pæne i fremtiden, bør du følge disse retningslinjer for vedligeholdelse.

Download vores "Godt i gang med Bagestålet" brochure her (PDF - 0,8 MB)

Vejledning til Bagestålet

 • Inden du benytter Bagestålet første gang, skal du forkæle det med et ganske tyndt/fint lag rafineret solsikkeolie (den billige fra supermarkedet):
 1. Hæld lidt olie på en fnugfri klud og lad kluden glide over hele Bagestålets overflade. Hvis stålet er meget fedtet, bør du tørre den overskydende olie af med en tør og fnugfri klud, eller "duppe" den tør med lidt køkkenrulle. (Du kan godt benytte andre plantebaserede olier, men solsikkeolie har et højt "rygepunkt", så du slipper afsted med mindre røg i køkkenet når du benytter solsikkeolie :-).
 2. Herefter lægger du det i ovnen og "bager" det i 230 grader i 60 minutter. Brug gerne varmluft og sørg for at lufte ud imens :-).
 3. Gentag behandlingen de første 3-4 gange du bager, indtil Bagestålet har fået en mørk farve der minder om gammeldags støbejernsgryde. Den mørke farve indikere at stålet nu er blevet endnu bedre til at optage ny varme, og samtidig har fået en naturlig rustbeskyttelse. 
 • Selvom Bagestålet herefter har opnået en grundlæggende rustbeskyttelse, bør det altid opbevares lunt og tørt.
 • Lad aldrig bagestålet lufttørre efter vask, og benyt aldrig opvaskemaskinen til rengøring af Bagestålet. Stål kan ruste hvis det er udsat for fugt i længere tid.
 • Normalt vil evt. madrester være omdannet til kulstøv når Bagestålet er afkølet nok til at det kan blive rengjort. Brug en stiv opvaskebørste, til at børste asken væk.
 • Alt efter hvor ofte du bruger Bagestålet, vil den på et tidspunkt begynde at se brugt og tør ud. Her bør du afsætte lidt tid til at rengøre den i dybden og friske den op igen. Børst den ren for aske og brug din dejskraber (rustfrit stål) til at fjerne evt. ujævnheder. Børst støvet væk og gentag derefter oliebehandlingen (som beskrevet ovenfor).
 • Hvis din ovn har pyrolysefunktion, kan du omdanne olie, fedt og dejrester til fint kulstøv. Husk at lade pladen køle godt af inden du rører den, og giv den så et fint lag raps- eller olivenolie.
 • Bagestålet vil med tiden blive mørkere og mørkere. Det forringer ikke dets egenskaber men er udelukkende tegn på at det bliver brugt, og er således noget du bør være lidt stolt af.
 • Selvom du passer godt på dit Bagestål, kan der fra tid til anden opstå lidt rust. Små pletter kan ofte fjernes med en hård børste og evt. lidt vand og sæbe. Derefter tørrer du stålet i en varm ovn, og gentager derefter den indledende oliebehandling. Ved større rustpletter kan du rense stålet med ståluld, og vaske det med lidt vand og sæbe. Husk at arbejde hurtigt, og tør straks stålet af med et gammelt håndklæde, og læg det derefter straks i en varm ovn, så det kan tørre helt, inden du gentager oliebehandlingen (som beskrevet ovenfor).

Vejledning til Kombispaden

 • Kombispaden er lavet af aluminum, et let og holdbart materiale.
 • Aluminium er ikke ridsefast. Derfor kan der godt være enkelte ridser eller mærker fra produktionen på din Kombispade når du modtager den, og der vil helt sikkert opstå ridser og andre tegn på brug i takt med at du bruger den. Dette har absolut ingen indflydelse på bageevnen og er en helt naturlig ting. Kombispaden er 1,5 mm tyk, og vil kunne holde til mange års flittig brug.
 • Vær opmærksom på at aluminium, (dette gælder også staniol/sølvpapir), ALDRIG bør komme i kontakt med syreholdige madvarer. Du bør således ikke lægge citroner, æbler eller anden frugt direkte på Kombispaden, da det potentielt kan nedbryde pladen, og overføre skadelige stoffer til den syreholdige madvare. Dej er normalt neutral, med mindre du benytter surdej til hævning. Husk altid at lade surdej hæve på bagepapir, hvis du vælger at lade det hæve på Kombispaden.
 • Faktisk bruger de fleste professionelle bagerier udelukkende bageplader af aluminium.
 • Du kan rengøre den med sæbe og vand, men med tiden kan overfladen blive mere mat. Du kan slibe pladen med en spritvædet klud dyppet i Wienerkalk (fås bl.a. i Matas). Når spritten er fordampet væk fra kluden, dyppes igen i sprit og derefter i Wienerkalk. På den måde vil pladen igen få et skinnende look. Samme fremgangsmåde kan i øvrigt også bruges til håndvasken i rustfrit stål.
 • Ligesom med Bagestålet der bliver mørkere efter gentagen brug, vil Kombispaden ændre sig fra skinnende til mat. Dette har absolut ingen indflydelse på Kombispadens bageegenskaber. Det er udelukkende udseendet der ændres.

Tilbage til butikken