Bagestål juletilbud




Spinatboller

Spinat og speltmel er en perfekt kombination. Spinatbollen bliver luftig, saftig og meget smagfuld, og er et hit i hele vores familie (også blandt de mindste).

Til denne opskrift på spinatboller, skal du bruge frossen hakket spinat, og du skal ikke presse væsken ud af spinaten. Den er der nemlig taget højde for i opskriften :-).

God fornøjelse!

Ingredienser:

  • 600 gram Fintmalet sigtet speltmel
  • 250 gram Fintmalet fuldkorns speltmel (Du kan også vælge at bruge 900 gram fintmalet sigtet speltmelt og droppe fuldkornsmel, hvis du ikke har noget på lager.
  • 225 gram Spinat (optøet hakket spinat) Svarer til en halv pakke frossen hakket spinat med saft.
  • 500 gram køligt vand (ca. 15-20 grader) fra vandhanen
  • 15 gram Salt
  • 10 gram Gær
  • 1 spsk Citronsaft

Fremgangsmåde:

Start med at se videoen herunder. Så får du en god fornemmelse for konsistensen på dejen. Videoen viser fremgangsmåden fra punkt 12 og frem. Hele vejledningen finder du under videoen.

 

Fremgangsmåde (fortsat):

  1. Hæld det kolde vand i røremaskineskålen.
  2. Rør gæren ud i vandet.
  3. Bland melet og kom ⅓ af det op i skålen.
  4. Rør dejen til den har optaget alt melet.
  5. Kom yderligere ⅓ af det blandede mel op i røreskålen og rør til melet atter er optaget i dejen.
  6. Tilsæt den optøede spinat + spinatsaften, citron og resten af melet og fortsæt æltningen
  7. Lad dejkrogen ælte dejen jævn på røremaskine i 2-3 minutter. Alt melet skal være rørt ud.
  8. Herefter lader du dejen stå en times tid. Tilsæt så saltet, og rør dejen et par minutter i røremaskinen så saltet er rørt godt ud.
  9. Gør dine hænder våde og "vend" dejen i skålen, så den slipper skålen hele vejen rundt.
  10. Gentag proceduren med at “vende” dejen i skålen med våd hånd en gang i timen de næste 3-5 timer. På den måde sikrer du en mere jævn temperatur i dejen, da den ellers vil blive varmere tæt på skålens sider.
  11. Efter ca. 3 timer lægger du Bagestålet i ovnen og skruer op på 240 grader varmluft. Jeg benytter selv en funktion med varmluft + undervarme, men det afhænger af hvilke funktioner der mulige på din bageovn.
  12. Når dejen er færdighævet bobler godt og er elastisk, drysser du grahamsmel, knuste hvedekerner, græskarkerner, solsikkekerner eller andet “drys” på bordet (se videoen) og hælder dejen ud af skålen oven i drysset. Derefter drysser du oversiden af dejen og bruger "Dejskraberen" til at skære bollerne i firkantet facon. Først skærer du en strimmel i ca. 5 cm bredde, og deler derefter denne strimmel op i portioner på 5 cm størrelse, så du ender op med at få kvadratiske boller på 5 x 5 cm. (størrelsen kan du sagtens variere efter behag, bare sørg for at boller på samme plade har omtrent samme størrelse af hensyn til bagetiden.
  13. Hvis du har en bagespade, skal bollerne over på denne nu. Alternativt må du bruge noget andet der har ca. samme bredde som ovnbredden. Jeg foretrækker at lægge et stykke bagepapir på spaden, så jeg er sikker på at bollerne glider over på mit bagestål uden at bollerne hænger fast og derved mister luft.
  14. Lad bagepapiret med bollerne glide ned på bagestenen/bagestålet/bagepladen og luk ovnen.
  15. Bollerne skal have omkring 6-7 minutter, alt efter hvor mørk skorpe du foretrækker. Mørk bolle = Mere smag
  16. Hiv derefter bollerne ud af ovnen og glæd dig til at sætte tænderne i verdens bedste speltboller.
  17. PS: Lad bollerne køle af uden tildækning i nogle timer. På den måde får du den bedste skorpe.

Spinatboller smager ikke grønt..

Dermed ikke sagt at grønt smager dårligt, men mange er bange for at benytte fx spinat i deres boller, da de ikke må smage for sundt, ud fra ideen om at hvis noget smager sundt, smager det dårligt.

Det er heldigvis ikke tilfældet med disse spinatboller. De smager både fantastisk, er saftige, smukke og sprøde.. og så holder de sig snildt et par dage, hvis du ellers kan holde fingrene fra dem :-).

Jeg plejer altid at lave en dobbelt portion, da det så passer med en hel pakke hakket frossen spinat.

Bollerne i videoen er lavet på Bagestålet, der giver en fantastisk hævning under bagningen, og er med til at gøre bollen sprød og lækker. Du kan også benytte opskriften på en almindelig bageplade eller pizzasten, men så skal du nok tilsætte mere mel, og forberede dig på nogle boller der ikke er helt så luftige og saftige.