Vejledning

Første gang du bruger Bagestålet

Inden du benytter Bagestålet første gang, skal du smøre det ind i et ganske fint/tyndt lag oliven- eller rapsolie. 

Et ganske tyndt lag er fint. Det vil beskytte Bagestålet yderligere mod rust, og lette rengøringen fremover. Desuden vil stålet pga. olielaget, i løbet af den første bagning blive mørkere og dermed endnu bedre til at optage varme.

Denne behandling bør du gentage de første 3-4 gange du benytter Bagestålet. Den tynde oliehinde du dermed opbygger, vil gradvist gøre stålet mørkere og mørkere, og samtidig opbygge en naturlig rustbeskyttelse og give det en bedre smudsafvisning.

Når farven minder om mormors gamle mørke støbejernsgryde, kan du nøjes med at give det olie et par gange om året, eller når du føler stålet begynder at "trænge" til det :-).

Vi anbefaler bagepapir

Det er en god ide, at benytte svanemærket bagepapir på din Kombispade, da det gør det lettere at få brød, boller eller pizza fra Kombispaden over på Bagestålet uden at dejen tager skade. Det skal være svanemærket, da det ellers kan indeholde hormonforstyrrende flourstoffer. Ved at benytte bagepapir slipper du også for, at bruge store mængder mel, der normalt er nødvendigt for at undgå at dejen klæber fast på bagespaden.

Dejrester, ost, tomatsovs eller andet, kan efter bagningen normalt fjernes fra Bagestålet med en hård børste. Større "klumper" kan skrabes væk ved hjælp af en metal dejskraber/dejskærer.

Med tiden vil Bagestålet forhåbentlig bære præg af at det er blevet brugt. Det er noget du kan være stolt af. Bare tænk på mange af de andre ting du igennem tiden har købt til køkkenet, som stadig ser ud som nye, fordi de kun er blevet brugt en gang eller to :-).

NB: For at få det fulde udbytte af Bagestålets ekstreme varme, bør du bruge "våd" dej, dvs dej der er så våd at du ikke kan forme den med hænderne. Du kan finde opskrifter og instruktionsvideoer på bloggen.

Vejledning til brug i Bageovn

  1. Start med at placere Bagestålet lidt under midten af ovnen. Hvis dine brød herefter bliver for mørke i bunden, placerer du det lidt højere næste gang du bager, indtil du har fundet den rigtige placering i din ovn.
  2. Start med at give ovnen fuld varme i en time, inden du lader dejen glide ind på Bagestålet. Senere kan du evt. forsøge med 45 eller 30 minutter. Der er nemlig stor forskel fra ovn til ovn, mht. hvor hurtigt stålet når op på 250-300 grader.

Herefter afhænger resten lidt af hvilken type bagværk du har gang i :-).

Pizza

Hvis du laver en tynd italiensk pizza, kan ovnen praktisk taget ikke blive for varm. Det eneste du skal sørge for, er at holde øje med pizzaen. Når osten bliver gylden og kanten sprød, er det tid til at tage pizzaen ud, og lade den næste glide ind på Bagestålet. 

Hvis pizzabunden bliver brændt, placerer du Bagestålet et niveau højere, næste gang du bager. Hvis det derimod er osten og kanten der bliver forbrændt før bunden er klar, skruer du ned for ovnen, og minder dig selv om, at placere Bagestålet lavere næste gang du bager pizza :-).

Gærdej (brød/boller)

Gærdej hæver meget hurtigt under bagningen. Derfor kan du sagtens bage ved høje temperaturer.

Jeg vil anbefale at du placerer en bradepande/dyb bageplade i bunden af ovnen, 10 minutter inden du lader dejen glide ned på bagestålet. Når du har ladet din dej glide ned på Bagestålet, hælder du 1-2 dl vand ned i bradepanden/den dybe bageplade, hvorved du efterligner den dampfunktion, man finder i professionelle bageovne. Skynd dig at lukke ovnen og lad brødet bage færdigt, til skorpen er mørk gylden. Hvis du bager til fryseren, kan du med fordel tage brødet/bollerne ud af ovnen inden de er helt færdige (inden de har fået den mørke farve), og så bage dem færdige på et senere tidspunkt, inden de serveres.

Bagetiden afhænger af din bageovn og meltype.

Surdej (brød/boller)

Surdej  hæver ikke så hurtigt som gærdej. Derfor er du nødt til at give brødet lidt mere tid til at hæve, ved at lade en del varme slippe ud af ovnen når du lader dejen glide ind på Bagestålet og derefter sænke ovnens temperatur til 200 grader. Bager du flere brød, er du nødt til at skrue op for ovnen, når du tager brødet ud, og give Bagestålet 10 minutter til at "tanke op" igen, inden du bager det næste brød.

Ligesom med gærdejen, kan du med fordel placere en bradepande/dyb bageplade i bunden af ovnen og hælde 1-2 dl vand i den når brødet eller bollerne er kommet i ovnen. Det vil give dejen længere tid til at hæve og få brødet til at minde om dem, du kender fra fx Meyers bagerier.

 

Vejledning til brug på Grill

Selvom Bagestålet er designet til bageovn, kan man faktisk godt bage nogle rigtig lækre pizzaer på grillen. Det kræver dog at man er opmærksom på at stålet kan blive meget varmt, og at man derfor så vidt muligt skal undgå direkte undervarme (fra kul eller gas) når man bager, da man så let kan ende op med brændt pizza :-(.

Kulgrill

Hvis du "fyrer med kul" skal du være forberedt på at det godt kan kræve lidt øvelse at ramme den rigtige temperatur. Det afhænger nemlig både af grillen og af det kul du benytter. En god huskeregel er dog at der skal en del kul til at varme stålet op, så du skal muligvis op på 1,5-2 grillstartere med kul for at du kan få stålet op på de 250-300 grader. Kullene skal være over den værste varme, inden du smider pizzaen på Bagestålet, og du skal helst have placeret kullet yderligt i grillen, så du undgår alt for høj undervarme under bagningen.

Det tager typisk 4-5 minutter at bage pizzaen, men det afhænger naturligvis af temperaturen.

Gasgrill

På en gasgrill er det lettere at styre temperaturen. Da jeg ikke selv ejer en gasgrill, vil jeg give ordet til Michael S. fra Tilst, en af vores kunder der er lidt af en grill ekspert.

Han skriver:

"Jeg havde grillen (q3000 fra Weber) til at stå tændt i 20 min for fuld skrald.

Jeg slukkede derefter grillens midterste brænder, og kørte minimum varme på den yderste brænder, når jeg ikke bagte. Alle brændere var slukkede når jeg bagte pizza, og jeg bagte 4 perfekte pizzaer. Grillen holdt 300 grader, uden at være tændt.

Hver pizza tog 4 min. at bage."