Vejledning - Bagestålet i ovn

Vi anbefaler bagepapir

Det er en god ide, at benytte svanemærket bagepapir på din Kombispade, da det gør det lettere at få brød, boller eller pizza fra Kombispaden over på Bagestålet uden at dejen tager skade. Det skal helst være svanemærket, da det ellers kan indeholde hormonforstyrrende flourstoffer. Ved at benytte bagepapir slipper du også for, at bruge store mængder mel, der normalt er nødvendigt for at undgå at dejen klæber fast på bagespaden.

Dejrester, ost, tomatsovs eller andet, kan efter bagningen normalt fjernes fra Bagestålet med en hård børste. Større "klumper" kan skrabes væk ved hjælp af en metal dejskraber/dejskærer.

Med tiden vil Bagestålet forhåbentlig bære præg af at det er blevet brugt. Det er noget du kan være stolt af. Bare tænk på mange af de andre ting du igennem tiden har købt til køkkenet, som stadig ser ud som nye, fordi de kun er blevet brugt en gang eller to :-).

NB: For at få det fulde udbytte af Bagestålets ekstreme varme, bør du bruge "våd" dej, dvs dej der er så våd at du ikke kan forme den med hænderne. Du kan finde opskrifter og instruktionsvideoer på bloggen.

Vejledning til brug i Bageovn

  1. Start med at placere Bagestålet lidt under midten af ovnen. Hvis dine brød herefter bliver for mørke i bunden, placerer du det lidt højere næste gang du bager, indtil du har fundet den rigtige placering i din ovn.
  2. Start med at give ovnen fuld varme i en time, inden du lader dejen glide ind på Bagestålet. Senere kan du evt. forsøge med 45 eller 30 minutter. Der er nemlig stor forskel fra ovn til ovn, mht. hvor hurtigt stålet når op på 250-300 grader.

Herefter afhænger resten lidt af hvilken type bagværk du har gang i.

Pizza

Hvis du laver en tynd italiensk pizza, kan ovnen praktisk taget ikke blive for varm. Det eneste du skal sørge for, er at holde øje med pizzaen. Når osten bliver gylden og kanten sprød, er det tid til at tage pizzaen ud, og lade den næste glide ind på Bagestålet. 

Hvis pizzabunden bliver brændt, placerer du Bagestålet et niveau højere, næste gang du bager. Hvis det derimod er osten og kanten der bliver forbrændt før bunden er klar, skruer du ned for ovnen, og minder dig selv om, at placere Bagestålet lavere næste gang du bager pizza :-).

Gærdej (brød/boller)

Gærdej hæver meget hurtigt under bagningen. Derfor kan du sagtens bage ved høje temperaturer.

Jeg vil anbefale at du placerer en bradepande/dyb bageplade i bunden af ovnen, 10 minutter inden du lader dejen glide ned på bagestålet. Når du har ladet din dej glide ned på Bagestålet, hælder du 1-2 dl vand ned i bradepanden/den dybe bageplade, hvorved du efterligner den dampfunktion, man finder i professionelle bageovne. Skynd dig at lukke ovnen og lad brødet bage færdigt, til skorpen er mørk gylden. Hvis du bager til fryseren, kan du med fordel tage brødet/bollerne ud af ovnen inden de er helt færdige (inden de har fået den mørke farve), og så bage dem færdige på et senere tidspunkt, inden de serveres.

Bagetiden afhænger af din bageovn og meltype.

Surdej (brød/boller)

Surdej  hæver ikke så hurtigt som gærdej. Derfor er du nødt til at give brødet lidt mere tid til at hæve, ved at lade en del varme slippe ud af ovnen når du lader dejen glide ind på Bagestålet og derefter sænke ovnens temperatur til 200 grader. Bager du flere brød, er du nødt til at skrue op for ovnen, når du tager brødet ud, og give Bagestålet 10 minutter til at "tanke op" igen, inden du bager det næste brød.

Ligesom med gærdejen, kan du med fordel placere en bradepande/dyb bageplade i bunden af ovnen og hælde 1-2 dl vand i den når brødet eller bollerne er kommet i ovnen. Det vil give dejen længere tid til at hæve og få brødet til at minde om dem, du kender fra fx Meyers bagerier.

Tilbage til butikken