Ølandshvedeboller - Koldthævede
Ølandshvedeboller
Disse Ølandshvedeboller er lavet med mel fra Skærtoft Mølle, der laver noget fantastisk mel.
Det er ikke altid det letteste mel at bage med, da deres mel, pga. et minium af iltning under produktionen, bevarer friskeheden bedre end andet mel.
Til gengæld får du uovertruffen smag. Desuden er familien Risgaard noget nær verdensmestre i at bevare alle de gode næringsstoffer i kornet, fra det høstes, til det ender som mel i dit brød.
Jeg har besøgt møllen, og må indrømme, at jeg lod mig rive lidt med af deres begejstring for kornet, og deres passion for at lave verdens bedste mel. De laver aldrig mel til lageret, men leverer det altid friskmalet til butikken.
Mel fra Skærtoft Mølle kan bl.a. købes i Irma, men hvis du er lidt snu, kan du finde ægte Skærtoft mel i Netto, hvor melet sælges i “forklædning” under mærket “Frydendal“. Møllen har bekræftet, at der, udover emballagen, ikke er nogen forskel på de to mærker.
Ingredienser
- 500 gram fintsigtet ølandshvedemel
- 5 dl koldt vand
- 5 gram økogær
- 15 gram salt
Vejledning
- Bland gæren med vandet og tilsæt de øvrige ingredienser.
- Ælt dejen i hånden eller på røremaskine indtil den består glutenprøven
- Smør en skål (gerne med låg) med olie, og læg dejen til hævning heri ved stuetemperatur i 2-3 timer.
- Stil derefter skålen i køleskabet og lad den hæve natten over (gerne længere).
- Tag skålen ud et par timer før dejen skal bruges.
- Læg Bagestålet i ovnen og tænd ovnen på 275 grader. (Hvis du benytter varmluft, bør du skrue ned til 250 når bollerne kommer i ovnen).
- Drys bordet med grahamsmel eller andet groft drys, hæld dejen ud, og drys derefter også dejens overside.
- "Skær" bollerne ud i passende stykker ca. 6x6 cm, og læg dem forsigtigt over på en med bagepapir beklædt Kombispade.
- Lad bollerne glide ind på stålet, og forbered den næste plade. Bagetid ca 5-7 min.