Grovboller

Sprøde, lette og luftige - Bagt på 100% fuldkornsmel!

Her får du en opskrift, video og bagetips, der på 5 minutter vil gøre dig i stand til at lave sprøde, lette og luftige grovboller, der på mange måder bryder tyngdeloven. Spørg en hvilken som helst bager, og han vil fortælle dig, at hvis du ønsker et luftigt og let brød, må du højst bruge 30% fuldkornsmel i dejen.

I videoen lærer du på under 5 minutter, hvordan du laver disse utrolige sunde grovboller.

Se videoen og hør den sprøde lyd, når grovbollen bliver delt i to :-)

Grovboller med 100% fuldkornsmel, vand, salt, gær og kærlighed. Thats it!

 

Ps: Videoen tager udgangspunkt i grov boller bagt på Bagestålet i en almindelig bageovn. Hvis du ikke har et bagestål, kan du erstatte en del af fuldkornsmelet med almindeligt mel og ændre temperatur/bagetid til 220 grader/15-18 min. Mere om dette i videoen.

Ps: Videoen tager udgangspunkt i grovboller bagt på Bagestålet i en almindelig bageovn. Hvis du ikke har et bagestål, kan du erstatte en del af fuldkornsmelet med almindeligt mel og ændre temperatur/bagetid til 220 grader/15-18 min. Mere om dette i videoen.



Bagestålet til din pizzadej



Opskrift

  • 550 gram koldt vand (skal være koldt inden du begynder at ælte, da dejen ellers bliver for varm)
  • 650 gram fintmalet fuldkornsspeltmel (Alternativt: hvidhvedemel)
  • 15 gram gær
  • 15 gram salt
  • 3 spsk citronsaft (kan udelades, men fremmer hævningen)

Vejledning (Se videoen, og få det hele forklaret trin-for-trin)

  1. Opløs gæren i vandet
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser
  3. Ælt dejen indtil den slipper skålen eller bordet (Spelt, ca. 5-6 min/Hvidhvede, ca. 12-15 min)
  4. Foretag en glutenprøve
  5. Lad dejen hæve i 4 timer (Vend forsigtigt dejen i skålen en gang i timen)
  6. Drys bordet med grahamsmel, hæld dejen ud på drysset og drys grahamsmel på dejen.
  7. Skær dejen i passende firkanter og læg forsigtigt dejstykkerne over på bagepapiret.
  8. Lad bagepapir og boller glide over på bagestålet (eller bagesten/bageplade)
  9. Bag bollerne på det 250 grader varme bagestål i ca. 5-6 minutter til de er gyldne. (Hvis du ikke har et bagestål kan du prøve at give bollerne 220 grader i ca. 15-18 minutter)
  10. Nyd dem :-) ..og del opskriften/videoen med dine venner og bekendte ;-)